2011. április 13., szerda

székek és növények



Theo fennkölt bejegyzése után térjünk vissza a rögvalóba. Az ajtók alapozása mellett ma tovább növeltük a biodiverzitást: Anuta és Papi bárkájáról elültettünk: 1 madárbirs, 1 mahónia bokor, 1 zöld-fehér csíkos valami pampafű, mézvirág, nefelejcs, harangvirág. + Az utcafrontra (mivel tüskés) a nyéki kertészetből származó galagonya. Ez majd késő tavasszal virágzik, de legszebb ősszel lesz, ahogy azt mindenki tudja mert W. Sanyi bácsi megírta.

A veteményesbe is bekerültek az első lakók (mármint a ribizli és josta brigád mellé): Jakab szamócái, a fölötte levő szikkadványba pedig, amit sziklakertnek neveztem ki (mivel az előző tulajdonos, akinek tuti hogy betonkeverő volt a jele az óvodában is már, amit nem betonozott le, azt cement formájában elásta valahol a kertben, így a föld redvás - bár egyébként errefelé (Mezőföld határa) tök jó minőségű föld van alapban -- nem véletlen, hogy itt voltak a nagybirtokok - Puszták népe) na szóval érdekes régészkedéseket lehet folytatni. Szóval ott lesz a fűszerkert és oda valóban csak sziklakertieket lehet tenni. Most bekerültek a levendulák meg a sárga virág mellé: kakukkfű (2 féle), citromfű, meg valami futó-szőnyegszerű, ami apró fehér virágokat hoz majd és olyan illata lesz, mint a szegfűnek. Most elbizonytalanodtam, hogy szegfű vagy szekfű?

Majd még lesz oda a szokásos: rozmaring, majoranna, bazsalikom (bár szerintem az feldobja a talpát) meg oregano meg ilyesmi. Ja és menta. meg zsálya, meg ez-az. Június első hétvégéjén szokott lenni a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a nagy virágvásár, majd akkor lehet beszerezni mindenféle érdekeset.

És most a székek. Hétvégén volt a lomtalanítás és sikerült guberálni a környékről gr Sygetthy ösztönzésére két jó széket! Az egyik világoskék, a másik meg egy fűzfavesszőből font fotel, nekem is van ilyen, csak ez le volt festve. Majd átfújom fehérre. Kissé rozoga, de kényelmes. Theoval ennek hatására az a tervünk, hogy szerzünk még székeket és mindegyiket más színűre festjük le. Egy ilyen papagáj kertibútorcsalád. Theo és Füles ott szoktak ücsörögni a vén orgonabokor alatt.

Ma végre esett az eső, úgyhogy ha eláll a szél, akkor a hétvégén füvesítés (már késésben vagyunk) és kezdődik a veteményezés is!!! (és újabb lomtalanítás a nyaralóknál)

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm az Alkotókat!

    Nem dobogós, de lelkes olvasóként jelentkezem és gratulálok a blogotokhoz! Külön köszönet kis családom említéséért :)
    Lomi kapcsán. Nálunk hétvégén zajlott e jeles esemény. A lim-lom rakások alól a kamrában egyszer csak egy láda bukkant elő. Ilyen ládát az én mamám befőttek, lekvárok tárolására használt. Elképzelhető, hogy a gyógyfüvek mindentudójánál, Magdi mamánál is hasonló funkciót láthatott el. A cserépkályha mellett melegedés - melynek tüzét a szétvert fa táplálja - helyett, távlati tervem támadt! LIZUS HOZOMÁNYOS LÁDÁJA! A baj csak az, hogy nem tudok szípen festeni, talán szalvétával bepongyolálva keltene valami megközelítő hatást, mint a képen, amit találtam, gyönyörű tulipános, hmmm. Angyalkám 4 hónapos, nekem meg hozományos láda ugrik be.. Inkább maradunk egyelőre a kettes számú, a játéktároló ládika verziónál. Ma kezdtem olvasni a blogotokat, a kis hölgy pedig ma aludt el először úgy, hogy megvacsorázott este 7 óra tájékán, megfürdött, chatelt a nagyszülőkkel, 9 órakor befektettük az ágyikójába és azóta is édesen alszik. Biztos nem véletlen egybeesés! Strázsálok, hogy mikor kér pótvacsorát, de továbbra is alszik.
    Előre az elkövetkezendő lájtos napokra!

    VálaszTörlés
  2. Szia Csigusz!! Köszönjük az első - és szuper hozzászólást! Én egyszer Soltvadkerten voltam egy nőnél, aki azzal foglalkozott, hogy ilyen régi kredenceket meg ládákat, vhogy lecsiszolt vissza a fáig (leszedte róla a gyári meg otthoni rákent festékrétegeket), aztán vhogy lealapozta anatúr fát és arra festett virágokat. Nagyon szép volt! Most találtam egy helyet ahol hasonló van és leírják, hogy csinálták kb.
    http://hungarianprovence.blogspot.com/2010/01/profi-antikolas-gabi-megmutatja-perfect.html
    már csak azt nem tudom mivel kell lecsiszolni?
    sok puszi és várjuk a további kommenteket!!

    VálaszTörlés

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...