2011. március 6., vasárnap

Min töri a fejét Kanzi?

A bonobók nemcsak érdeklődnek a környezetük után, hanem megpróbálják azt meg is érteni. Mindig újabb és újabb problémákat szeretnének megoldani, és egyre újabb feladatokon törik a fejüket. Ezen a hétvégén a matematikai sejtések kerültek sorra Kanzinál.

A matematikai sejtések valami olyasmik, amikről úgy gondoljuk (emberek és bonobók egyaránt), hogy egy igaz állítás, csak nem tudjuk bebizonyítani.

Az első a Collatz sejtés, amelyet 1937-ben, Lothar Collatz (Július 6. 1910. Arnsberg, Vesztfália– Szeptember 26. 1990. Várna, Bulgária)


A sejtés a következő, vegyünk egy bármilyen egész számot. Ha az páros, akkor felezzük meg, ha páratlan akkor szorozzuk meg hárommal és adjunk hozzá egyet. Csináljuk ezt egymás után, és lássunk csodát a végeredmény egy idő után 1 lesz.



Itt az első 1000 szám "pályája", hogy miképpen néz ki grafikusan:


A következő sejtés a mai napon: a Goldbach sejtés. E sejtés szerint minden páros szám előállítható két prím szám összegeként, tehát mondjuk:


4 = 2 + 2
6 = 3 + 3
8 = 3 + 5
10 = 7 + 3 vagy 5 + 5
12 = 5 + 7
14 = 3 + 11 vagy 7 + 7

és így tovább.

A sejtést Christian Goldbach fogalmazta meg 1742-ben, egy Eulerhez írott levelében:

“Dass ... ein jeder numerus par eine summa duorum primorum sey, halte ich für ein ganz gewisses theorema, ungeachtet ich dasselbe necht demonstriren kann.” ("every even integer is a sum of two primes. I regard this as a completely certain theorem, although I cannot prove it."

Ez azóta is a legrégebb óta megfejtetlen matematikai sejtés.

Ez a függvény mutatja 1 000 000-ig a páros számok összegeit:


Kanzi jó szórakozást kíván mindenkinek: Cziczunak, Tacsinak, Fülinek és leginkább Buminak!

1 megjegyzés:

  1. Ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
    ez rohadt unalmas!
    semmi köze 1. Füleshez, 2. a házhoz
    ez nem emberszabású majom analitikai blog!
    ffffffffffffffffffffff
    legközelebb Henszlmann Imre esztétikájáról írok akkor

    VálaszTörlés

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...