2012. január 7., szombat

sütik

Itt a tél (még ha ma olyan idő is volt, mintha március 8. lenne, Theo már ki is húzott egy széket és asztalkát a ház elé, ott teázgatott és sütkérezett gyík módjára, valamint a vadul vedlő Füles gatyáit fésülte), és ilyenkor még az olyan stabil konyhai analfabéták is mint én, nekiveselkednek a sütisütésnek. Én is bénázgatok már egy hónapja, és ezért is értékeltem nagyra, hogy Theo ma délelőtt bringás  bevásárló körútjáról egy 1970-es évek második feléből származó angol szakácskönyvvel állított be (Book of Cakes), amit a velencefürdői piacon szervált.



Amikor  iskolásként elkezdtem olvasni az Agatha Christie-ket, és azóta ötször olvastam kb. mindegyiket, Miss Marple történetei voltak a kedvenceim.  Miss Marple (vagy valamelyik barátnője) Londonba utazik fel soros bevásárlására, és mindig betér  egy teára és süteményre (vagy uborkás szendvicsre) az x áruház teázójába, nem is beszélve a Bertram szálló híres mazsolás vajas és ánizsos süteményéről. Vagy pl. Mrs Summerhayes, aki legalább olyan béna volt a konyhában, mint én, a könyvtárszobában nagy kopott fotelek, amikben egy-egy kutya aludt akik ki-bemászkáltak a házba/ból (de ez Poirot-s).

(érdekes lenne egy komparatív tanulmány a krimi és kaja témában: Maigret felügyelő a bisztrókban, kiskocsmákban nyulat, májat, borjút, kagylót eszik vagy Mme Maigret főztjét + pastis, pernod, calvados, fehérbor; Poirot créme de cassis-t iszik (amitől Japp felügyelő borzad); a  skandináv krimikben pizza, félkész kaja és több liter kávé meg hardcore pia fogy; Brunetti felügyelő Velencében rizottót rákkal, grillezett aranydurbincsot blansírozott burgonyával majd kávé és grappa, vagy sült sertéscsülök hagymával;  Montalbano felügyelő Nápoly környékén paradicsomos-bazsalikomos tésztát fekete olajbogyóval, hagymás szardellát, garnélát, parmezános padlizsánt stb. – ezeket a házvezetőnője főzi)

Szóval ezért egyből el is merültem a Theo szerezte zsákmányban, ami a Sponge Cakes, Tea Breads, Chocolatey Cakes, Biscuits, Pudding Cakes, Cheesecakes stb. fejezetekre oszlik és profi háziasszony receptjeit közli (mondjuk ez itt alul pont a Madeleine, mármint a recept, nem a kép).


Nemcsak az dobott fel, hogy birtokába jutottam a recepteknek és végre megtudom, milyenek ezek a sütik (sose voltam még Angliában), és évek múltán majd mindenki a lábamnál hever, mert  kitűnő szakácsné leszek, mint Lucy Eyelesbarrow,  hanem a szerző 2-3 soros megjegyzései a receptek előtt. Semmit túlpofázás, kellemkedés, csak a lényegi orientáció.

Pl. Spiced Apple and Sultana Fingers: This is a good recipe to make when the windfall apples are demanding attention in the autumn.
Welsh Cakes: My Welsh mother-in-law sometimes makes these delicious little cakes to cheer up my husband and father-in-law on a Saturday afternoon after loosing a football match.
Jean's Gingernuts: It was at my friend Jean's house that I first tasted these really light, crunchy gingernut biscuits and, luckily, she gave me the recipe.
Strawberry and Orange Gâteau: This is good for a June birthday tea - served in the garden if the weather permits.
Etc.


És egy hosszabb a Sponge Cakes fejezet elején:


"I would imagine that, if a survey were conducted on what was really Britain's national dish, after roast beef and Yorkshire pud then surely Victoria sponge would come a very close second. For as long as there have been fétes, bazaars and garden parties there have been regiments of Victoria sponges paraded for the envy and admiration of the less-capable. It almost seems that, if half the population can't cook Victoria sponges, the other half cook nothing else."




(a képen Pavlova Cake with Summer Fruits, Little Strawberry Shortcakes, Blackcurrant Cheesecake)

Csak az a baj, hogy ahogy bejön a meleg, eltűnik minden érdeklődésem a sütik iránt.

1 megjegyzés:

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...