2011. december 31., szombat

Veszprém



Veszprémben két dolog tetszett a legjobban (Theonak is). Az egyik a Szaléziánum, ami a Várban egy 18. sz-i ház (Padányi Bíró Márton püspök építtette, aztán  Giczey István kanonok húzott rá egy szintet).


 Pár hónapja adták át, van benne hegedűkészítő műhely, gyógyfüves részleg, fűszernövény-kert, vetítő, az emeleten a madarakkal festett barokk termek és egyházmegyei kiállítás meg a liturgia tárgyai meg játszószoba a gyerekeknek. Van egy tök jó kávézója, ahol a gyógyfüvekből készített spéci teakeverékeket is meg lehet kóstolni (persze nem Cziczunak). A legjobb a háztörténet, ami mikrohistorikus jegyzetkékkel magyarázza el, hol mi volt a házban (pince, fürdő, fáskamra stb.). Felújítás közben befészkelt egy házi rozsdafarkú, úgyhogy ő lett a kis szimbólum, az ő portréja bukkan fel mindegyik helyiségben/nél valahol. Sőt, a családjáról egy önálló tábla is van.








A másik, szintén EUs projekt, ami elég jól sikerült idén, kb. Kolostorok és kertek a Vár alatt címmel egy tök jó kis sétautat épített ki a Vártól az állatkertig. Körbekanyarogja alul a várhegyet, a Séd patak mentén, a viadukt alatt, a városközponttól ki a zöldbe. Bringa- és gyalogosút. Itt vannak a kül. történeti romok és épületek, ezeket köti össze. A sétányon /mellett végig padok, kandeláberek, játszóterek (egy tematikus, A part alatt, az összes szereplővel) meg van egy krokodilos-teknősös, aztán faültetés, fűszer- és mediterrán növények, cserjék, szökőkút vagy valami vizibigyó, hidacskák és kacsák. Az egész visszafogott, funkcionális és tájba illő. Még ebben a totál borús-párás hideg kopár időben is jó volt.







Ezeket jó szívvel ajánlja a két gyogyó.

egyben BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK minden kedves olvasónknak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Piáljanak és cigizzenek  helyettem is ma éjszaka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...