Nos, mi is volt a disznóölés menete:
Én már előtte való este elutaztam a Bakonyba, hogy jókor reggel (hajnali fél hatkor) elkezdhessük az ölést.
Először alágyújtottunk az üstházakban az üstöknek:
Ezután mentünk csak át, hogy megszúrjuk a disznót. Az ölés minden fázisát (habár megörökítettem) most nem fogom itt közzétenni, mivel tudom, hogy olvasóink egy része nem rajongana értük, egyet azonban mindenképpen meg kell itt osztanom: a lefogópálinka elfogyasztását:
A hentesünk-böllérünk ezen a képen az utolsó eligazítást tartja. Itt most egy nagyot ugrok a trancsírozásban, és ott folytatom, hogy a disznót lekörmöztük és a disznó körméből elfogyasztjuk a munkánkat hathatósan segítő bontó-pálinkát:
A disznó tökét rituálisan feldobtuk a fára, hogy a cinkék is ehessenek valamit:
Ezután megint csak további trancsírozós részek jönnek, amelyekbe nem mélyedek bele most, de a végeredményt azért közreadom. Itt vannak egy fél disznó különféle részei: dagadó, tarja, karaj, oldalas, felsál, szűzérme, oldalszalonna, sonka, csülök együtt hevernek ezen a fehér lepedőn és éppen sorsukra várnak:
A trancsírozással párhuzamosan az abalében elkezdett fortyogni a fejhús, tüdő, máj és miegymás, hogy a hurkákba és a sajtba lehessen mit tölteni. Ezután kezdődött el a kolbásztöltés, amelyet a hatékony munkavégzés érdekében egy töltő pálinka elfogyasztásával kell megkezdeni:
A kolbásztöltés után megtöltöttük a bendőt (ebből lett a disznósajt) majd pedig a májashurkákat és végül a véreseket. A sajtot és a hurkákat lassú tűzőn megfőztük az abalében; a sonkát, a szalonnát pedig lesóztuk. Ezzel véget is ért a feldolgozás első szakasza. Maradt a sonkák pácolása illetve a füstölnivalók megfüstölése. Az eredményt mindenki maga kóstolhatja meg nálunk! Jó étvágyat kívánok hozzá!
Az az igazság, hogy lekvárt én ebben az évben max. narancslekvárt főztem, szóval ezzel nem mernék villogni, de anyukám és nagymamám valóban csináltak egy csomót baracklekvár, szilvalekvártól kezdve a ribizli és narancsos szederig mindent
VálaszTörlésa páleszt pedig a Groff apukája főzte ki finomra, de a szilva valóban a kertünkben nőtt és borított be mindent
mégis elfogyott mára... szipp