2011. június 22., szerda

miért nem lehet lemenni a strandra?

Egy korrekt beszámoló a hétvégi dilemma kapcsán arról, hogy a korábbi szabadstrandra miért is nem lehet most (meg egész nyáron) lemenni.

Az állomással és a múltkori focizóhellyel szemközti Öregstrandra (ahová alapban jártunk, mert az tele volt fával és elkerülte az Arató diszkóra lezúdulók figyelmét) azért nem, mert 3 éve felépült rá a Resort and Spa (ami egy kívülről közepesen ronda és ötlettelen monstrum, belülről elég jó, ősztől tavaszig, amikor hideg van, jól lehet benne pacsálni, helyesebben szaunázni és a gőzben ücsörögni, mivel úszni Mo-n nem szokás, ezt a strandokon is meg lehet figyelni, ha valakinek erre van kedve, így itt is egy 15 m hosszú ún. medence van úszásra, csak az egyik oldalán egy méter mély).

A mellette levő szakaszt (ahová régen gombászni jártak) megvette és lekerítette vmi ingatlanos csávó pár éve.

A kanyarban lévő (és szóbanforgó) szabadstrandra pedig azért nem, mert
1. iszonyú tömeg volt minden szezonban (oka: ez a legközelebbi állomás a Pestről jövő strandolóknak, + ekkora szabadstrand a tó mellett másutt nincs, Gárdonyban és Agárdon csak kisebb és sokkal kevésbé kiépített szabadstrandok vannak)
2. nemcsak a strand volt tele, hanem egyszerűen alig lehetett odáig elvergődni, mert az összes környező utcában minden tele volt (parkoló vagy mozgó) kocsival, mivel csak egyetlen keskeny út vezet a tóparttal párhuzamosan.

És ez az egyik fő probléma ezzel a Velencei Tó Kapuja hülyeséggel is (amit a faluban persze már most mindenki plázának hív):

oké, hogy a csikkes, kiégett füvű, 1987-ből ittmaradt cuccokkal telepöttyözött szabadstrand, ahol 20 év alatt a legnagyobb fejlesztés az volt, hogy sikerült egy viszonylag nagy wc-zuhanyzót felhúzni rá + egy nagyon értelmes ember keresztülvezette a strandon a tó környéki bicikliutat is, így egész nyáron ott kerülgette egymást és káromkodott az összes bringás meg a plédjén elterülő strandoló) helyére valami nagyszabású EU konform dolgot akartak csinálni, csakhogy

1. kivágtak 100 db, legalább 30-40 éves fát (azzal kapcsolatban hogy majd milyen erdőt telepítenek a helyére, eléggé szkeptikus vagyok, mivel a "Virágos Velence" szlogen jegyében, itt éveken át csak kivágták a fákat, viszont minden májusban lelkesen kiültettek x ezer db petúniát és egyéb egynyárit, amire egy nyáron át ellocsolták a fél Velencei tó vizét, majd ezek az első faggyal persze kirohadtak, és lehetett az egészet következő tavasszal újrakezdeni, illetve egyszer ültettek fasort a temető mellé, de azokat nem öntözték, így az összes facsemete kiszáradt)

2. helyükre felhúznak 100 méterre a parttól egy x ezer m2-es plázát (amiben 30 üzlet lesz?)

3. de a girosz-hekkes-palacsintás bodegák érdekes módon megmaradnak mellette

4. senki nem tudja, hol parkol az az óriási néptömeg, aki erre az egész ország területéről idezúdul, mert az 1 milliárdos beruházást alátámasztó hatástanulmány szerint 400 ezer ember várható ide (vagyis ha van mondjuk 40 strandolásra alkalmas nap egy évben, akkor ez napi 10 ezer fő - ami pont Velence lakosságának (5000 kb) duplája, szóval ők lesznek felkenődve a homokra)

5. ez a népvándorlás kb. 10 hét alatt zajlik le, mert el nem tudom képzelni, hogy egy órás-nyaklánc vagy virágboltért (amit a pláza nyújt), miért jönne ide bárki is  november 18-án vagy március 5-én

6. A 80-as évek derekán (a mostani pm, akkor tanácselnök regnálása alatt) már felhúztak pont e terület mellé pár x ezer m2-es kolosszust (ez a "Fehér Ház"), ebben volt a diszkó meg az ifi szálló, meg ilyesmi, ezek 20 éve stabilan panganak, konganak és omladoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...