2013. október 16., szerda

Vál

Az egész napos eső alkalmából pakolom fel a verőfényes nyári bringatúra képeit a váli völgyből. Az expedíciót groff Sygetthy vezette.

A váli völgy nagyon szép. Bringázni nagyon egyszerű benne: tök lapos, kétoldalt dombok, szőlők, présházak, az út mellett általában fasor, távolabb, Vál és Tabajd között gigantikus bodzaültetvény. Ajánlom mindenkinek. A vonatról Baracskánál kell leszállni. A Déliből, már ha a MÁV megkegyelmez, teoretikusan  kb. 35 perc.

Válba érve mindjárt jobbra ott van a gólyafészek és benne a gólya. A földön meg a kihullott tollak. Hoztam is 2-t Lucifernek, hogy csiklandozni lehessen a bajszát, vagy ha egy madzagra felkötjük és húzzuk az is eléggé bejön a macskáknak.



Az Ürményi kastély a falu főutcáján sajnos pocsék állapotban van



Bár a kastély szomszédságában egy madárkedvelő polgártárs nagyon odatette magát, hogy a maga szerény eszközeivel javítsa az építészeti nívót. Ez egy lakóház utcai homlokzatának díszítménye.


Gratulálunk.
Július volt, igazi nagy meló folyt a földeken.


Válon van a megye legnagyobb, az ország 9. legnagyobb temploma. Tényleg lenyűgözően nagy, főleg egy ilyen kis faluban. Mint itt annyi mindent, ezt is Ürményi József építtette.



A templom mögött van a temető, benne az Ürményi-mauzóleum


És itt van a Burger-kápolna is, a legszebb ravatalozó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...