2012. június 5., kedd

veteményes

Idén a veteményes egy méterrel szélesebb, mint tavaly volt, úgyhogy óriási területen helyezkedik el, kb. 20-22 m2.  Szóval ez csak ilyen majomkodásra jó, tanulókertészet meg hogy meglegyen a fíling, meg jó kapirgálni egy kicsit, a végén szüretelni.


Ebben az évben, a 2011-es szezonból okulva, kicsit változtattunk a növényállományon: répa, fehérrépa kikerültek, mert semmire se mentek, illetve ősszel vagy télen asszem a földipockok pofazacskóiban tűntek el. Metélőzeller is kilőve, mert semmire se használtuk.

Úgyhogy az idei befutók: retek, rukkola (már lejárt a szezonjuk, de finomak voltak), a rukkola egy malőr folytán a retekkel együtt lett kinyűve sajnos, de igyekszem újravetni, aztán metélőpetrezselyem, spenót (az tavaly és idén is nagyon szép volt), illetve 100 féle hagyma.

Palánták: paradicsom (Groff Sygetthytől lucullus, koktél, Pázmándról édes nagy), paprikák (zöldpaprika és csípős paprikák, kiemelten a kosszarvú, mert tavaly az volt a nagy kedvenc, mexikói chili), padlizsánok.  A szomszéd Zsófi nénitől kaptunk még karalábét is. Ezt beérés esetén töltött formában Pétyának ajánljuk fel.


Bár Theo nagyon fújt, a parcella növekedését kihasználva virágokat is vetettem: rezeda, őszirózsa, holdviola-júdáspénz, harangláb, díszkáposzta, len (ez utóbbit Litvánia és Modesta tiszteletére). Ültettem rózsaszín kardvirág-hagymákat, a kerítéshez pedig díszcsorbát és szarkalábat. Még oda szeretnék majd jövőre törökszegfűt is. Majd meglátjuk, kikelnek-e.

Az állandó lakosok a kertben (akiket nem érint az őszi ásás): lestyán, orosz tárkony (ez már nagy bokor, simán kihúzta a telet) és a bogyósok: 1 josta, 1 egres és 2 ribizlibokor (piros és fehér). Plusz a szomszéd Attila málnása átlóg egy darabon, így azt is lehet majd remélhetőleg legelni.

Akit a bogyósgyümölcsök jobban is érdekelnek, annak ajánlunk 2 alapművet, Bali illetve Háy János tollából.

 A zsályát pedig átültettük a pince napos tetejére.



3 megjegyzés:

  1. Kedves Nyúlpajtás,

    ez igazán impozáns és szép kert!
    Mi az a díszcsorba? Sose hallottam még róla.
    És egy javaslat: a sárgarépa és a fehérrépa nálam is igen satnya szokott lenni, ellenben a pasztinák (vagy másnéven paszternák) nagyon jól bírja.

    Üdv
    Farkasbarkas

    VálaszTörlés
  2. jaj, jó hogy mondod Farkasbarkas, pedig Theo mikor ősszel kint volt Hallében, úgy jött haza, hogy paszternák az kell, mert ő ott azt evett és nagyon ízlett neki! Most újra eszembe vésem. Mindenféle kertészeti tanácsot várok tőled, pl. azt, hogy a kiirtott rukkola helyére vethetek most még újat, vagy már késő? puszmaki

    VálaszTörlés
  3. a díszcsorba az hagymáról nő és ilyen rózsaszínes-bordós lilás virágja van, bugában

    VálaszTörlés

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...