2011. szeptember 12., hétfő

Bulcsú horka és Heinrich der Vogler városában

933 után 1074 évvel megint magyar hordák lepték el az álmos endékás kisvárost, Merseburgot. Habár a várat és a várost védők most is nagy bátorsággal és fondorlatossággal küzdöttek a támadók ellen (elsősorban kiéheztetésre alapozva  stratégiájukat), a magyar seregek mégis győztesen hagyták el észak felé az ütközet színhelyét. Álljon itt gazdag zsákmányukból egy kevés.

Először a Basedow intézetet támadták meg a magyar csapatok. Karl Adolph von Basedow ugyanis Halléban végezte iskoláit, és itt nyitotta meg klinikáját Merseburgban.



A támadás a klinika lerohanása után sem torpant meg, egyetlen iramodással bevették a magyarok a dóm előtti teret, ahol Gyöngyi kündü nagy mészárlást és dúlást vitt véghez a téren piacozó kirakodó-árusok között.


A dómhoz tartozó belső kert és kertészlak elfoglalása már csak percek kérdése volt

A támadás lendülete nem tört meg, és hiába siránkoztak a szerzetesek, hogy a "magyarok fényképeitől ments meg uram minket". A csapat pofátlanul kattogtatott a dóm belsejében is. Először Cziczu kündünének lőttek egy Fülis templomi pad karfát:


Majd pedig Jakab horkának egy virtigli román kori freskót:


A dómból a múzeumboltba szabadultak be a portyázó magyarok, ahol különféle ingyenes prospektusokat és képeslapokat zsákmányoltak. Merseburg népe rettegett és sírt, és siralmas énekkel emlékeztek I. Madarász Henrikre, és az ő hőstetteire. 

A beszámolót itt folytatom: Rogerius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...