2011. november 16., szerda

2011 Tal Memorial

Az egész család nagy izgalommal várta nálunk a Mikhail Tal emlékversenyt, amely ma kezdetét is vette. A versenyt Moszkvában, a Pasakov-házban rendezi meg az Orosz Sakkszövetség:


A versenynek nem a helyszín, hanem a résztvevő játékosok játékereje ad jelentőséget. A világ sakkozóinak színe-java gyűlt össze megemlékezendő Mikhail Talról, a romantikus sakkozás megújítójáról. Minden bizonnyal  ez a ma kezdődött verseny minden idők legerősebb tornája. A résztvevők:

Magnus Carlsen (2823, Norvégia), Vishvanathan Anand (2817, India), Levon Aronian (2802, Örményország), Vladimir Kramnik (2800, Oroszország), Vassily Ivanchuk (2775, Ukrajna), Sergey Karjakin (2763, Oroszország), Hikaru Nakamura (2753, USA), Peter Svidler (2755, Oroszország), Boris Gelfand (2746, Izrael) és Jan Nepomniachtchi (2730, Oroszország).

A nevek mögött álló számok a játékosok Élő pontjainak számát mutatják.  A sakkozók játékerejét a lejátszott partik eredményének és az ellenfelek játékerejének megfelelően számítja ki az Amerikába emigrált magyar statisztikus, Élő Árpád megalkotta algoritmus. Minél magasabb egy játékos Élő pontszáma, annál jobb sakkozónak számít. 

A Mikhail Tal emlékverseny játékosainak átlagos Élő pontszáma minden idők legmagasabbika, így joggal lehet ezt a tornát minden idők legszínvonalasabb sakkversenyének nevezni. Mielőtt teljes unalomba fulladna ez a bejegyzés, befejezésképpen egy rövid videót belinkelek Mikhail Talról, akinek a cigi és a sakk volt a mindene. Itt éppen vakon  játszik 10 ellenfél ellen nem sokkal az operációja után:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...