2011. február 22., kedd

A cserépkályhába való begyújtás, gyorstalpaló

A cserépkályha nagyon hasznos dolog, különösen akkor, amikor még nincsen beszerelve a cirkó-gejzír. A velencei menyecskék nagy előszeretettel bújnak oda mellé, a velencei kiskutyák pedig imádnak mellette összegömbölyödni.
Ahhoz azonban, hogy a kályha jóleső meleget árasszon, ügyesen meg kell rakni a tüzet is!
Ehhez ad távoktatásnak is beillő tanácsokat Theo Cziczunak.



A nagyobb hasábokat alulra teszi Cziczu, majd egy kis tűzfészket hoz létre, és oda teszi a papírt és a kisebb gyújtósokat. Alágyújtasz, és jókedvűen ropog a tűz. Azonban lehetnek problémák is: elő szokott fordulni az is, hogy a füst visszaömlik a helyiségbe. Ennek az az oka, hogy a kémény jelzi a hőmérséklet különbözetet, és a huzat a hidegebb szoba felé mutat, és arra távozik a füst. Ha akár csak egy fokkal is hidegebb a lakás mint a kinti levegő, akkor a szobába áramlik a füst! Ilyenkor első begyújtásra az az idő alkalmas, amikor a lakás pár fokkal melegebb, mint a kinti hőmérséklet. Pl. délután!




A jó tüzelés minimális léghuzattal történjék. Tehát a kályha ajtaja egyesen, vagy kettesen legyen!  A kályhaajtókat csak akkor szabad lezárni, ha a fa parázzsá égett, az átizzott szén hamuvá vált,és már nem ég a cucc. Ha a kályhát nem időben zárja le Cziczuár, akkor romlik a tüzelés hatásfoka. A cserépkályha ajtaját mindig jól kell bezárni, különben a kályha veszít tárolt melegéből, és gyorsan kihűl. A kályhában nem szabad Cziczunak állandóan és túlzott mértékben tüzelnie. A nagy hőleadás következtében ugyanis a kályha hirtelen kitágul, fugái szétnyílnak, a kályhát át kell rakatni. A nagy hidegben inkább fűtsön be Cziczuár kéccer naponta!

Hát ezek Theo okosságai!


1 megjegyzés:

  1. meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    a matskák is szeretnek a kályha mellett dorombolni

    VálaszTörlés

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...