2011. február 25., péntek

bonobókrul


Theonak érdemes volt a Bp. Collegiumban okosodnia, hiszen ott értesült arról, hogy a bonobók a legokosabb állatok. Azóta kardoskodik azért, hogy Csimpy helyett Bonobóként menőzhessen.

Ezért most kimásolom a wikipaediából (egy részét) a Bonobo-szócikknek:

A bonobó (Pan paniscus) az utolsóként felfedezett emberszabású majomfaj. 1929-ben bukkant maradványaikra egy német kutató egy belga múzeumban. Eleinte a közönséges csimpánz (Pan troglodytes)alfajának gondolták, és ezért törpe csimpánznak nevezték, de azóta kiderült, hogy ez egy külön csimpánzfaj, amely mintegy 2,5 millió éve vált külön a közönséges csimpánztól.

(közbevetőleg: milyen hülyeség, hogy "a maradványaikra egy múzeumban bukkantak")

A bonobók szabadon már csak a Kongó-medencében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban élnek, azon belül is főként a 36 ezer négyzetkilométeres Salonga Nemzeti Parkban. Az elmúlt két évtizedben létszámuk az orvvadászat eredményeként mintegy negyedére (kb. tízezer egyedre) csökkent. Állatkertben is keveset tartanak. A nőstények körülbelül 9 éves korukban, amikor ivaréretté válnak, elhagyják családjukat, és új csapatba költöznek: így elkerülik a vérfertőzést és növelik a faj genetikai diverzitását.

Szegény kis bonobók, őszintén!
Sajnos ez a továbbiakban a Bonobók intelligenciájára nem tér ki, annál inkább olyan részletekre, amelyek bizonyára Jakab és Robi élénk figyelmét kelthetik fel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...