2012. augusztus 24., péntek

Борщ - avagy a céklaleves

A levest 1000 féle módon el lehet készíteni. Ez itt egy olyan recept, ahogy és amennyi alapanyagot éppen be tudtunk szerezni a hétvégén a kertből és a szomszédból, amikor megfőztem.


Aranyszabály: minél többfajta zöldség van benne, annál jobb.

Na jó, akkor jöjjön a recept. Összetevők:

1. 50 dkg marhahús (lábszár, esetleg pacsni)
2. 50 dkg kolozsvári szalonna
3. 70 dkg cékla
4. 20 dkg sárgarépa
5. Egy-két fehérrépa
6. Egy zeller
7. Két paradicsom
8. Egy kápia paprika
9. 20 dkg káposzta
10. Tejfel
11. Zöld petrezselyem, néhány csokornyi
12. 4 fej hagyma (bulisabb, ha éppen lilahagyma)
13. 6 gerezd fokhagyma
14. Kis olaj
15. 2 krumpli
16. 3 szegfűbors
17. 8-10 szem bors
18. Só

Készítése:
Olajon lepirítom a hagymát és vele együtt a felkockázott kolozsvárit és a husit. Rádobom a felkockázott céklát, répát és azt is kicsit lepirítom. Felöntöm vízzel és beledobom a paprikát, paradicsomot, zellert, káposztát. Amikor minden félig puha, megy bele a káposzta és krumpli és a fokhagyma. Ha minden puha benne (lassú tűzön órákon át), akkor hagyom kihűlni lassan, amjd újra felmelegítem másnap. Frissen vágott petruskával és izlés szerint tejfEllel adom fel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...